Sängkläder

Vad använder du för slags sängkläder och hur bäddar du? Det finns säkert en del som inte ens förstår frågan. Alla bäddar dock inte med billiga bomullspåslakan från en stormarknad. Många har upptäckt att sovkvaliteten kan påverkas av hur man bäddar och vilka material man använder i sängen. En del föredrar att krypa ner i en säng bäddad med lakan i siden och några få bäddar på gammalt vis med under och överlakan. Vilka sängkläder man väljer har att göra med det estetiska, komforten men till stor del också hälsan. Idag är vi väl informerade om bland annat kvalster som gärna letar sig till våra sängar.

Sängkläder av bomull

Att bädda med bomull är det absolut vanligaste. Fördelarna med sängkläder i bomull är många. De har en hög slitstyrka, tvättålighet och har dessutom förmågan att svalka samtidigt som det känns naturligt och behagligt skönt mot huden. Bomull finns i olika kvaliteter och här spelar trådtätheten, fiberlängden och bindningssättet stor roll. Tunna och fina trådar i kombination med hög trådtäthet ger slätare yta som känns skönare mot kroppen. Många ser det som en självklarhet att värna om naturen i sina val av textilier och väljer därför ekologisk bomull.

Satin är tillverkat i bomull fast med en annan vävningsteknik som ger den speciella glansen. Tekniken som används ger få bindpunkter och längre ytliga trådar. Detta gör att det blir extra följsamt och känns slätt och lent mot huden. För att sängkläder i satin ska behålla sin lyster och för att de ska hålla längre rekommenderas det att man inte torktumlar dem eftersom det sliter på ytan och kan ge noppor. Percale har en liknande vävningsteknik som satin men med något mindre glans. Däremot är det mer slitstarkt och har därmed en längre livslängd.

Sov gott i sköna sängkläder

Skönt att sova i naturmaterial

Idag har många valt att gå över till sängkläder i linne. Tyget är tillverkat av växtfibrer i lin. Tillverkningsprocessen av linne är mer komplicerad och detta gör slutprodukten lite dyrare, dock har linne mycket lång livslängd och blir vackrare ju mer det används . Tack vare växtfibrernas längd och släthet fastnar smutsen inte lika lätt på linne som andra material. Dessutom isolerar det mindre och leder bort värme vilket gör att det passar dig som vill sova svalt. Linne skrynklar lätt men det är också en del av charmen med att bädda i detta naturmaterial.

Vid vissa tillfällen kanske man vill bädda i ett mycket speciellt material. Då är sängkläder av siden ett intressant val. Det finns dock olika kvaliteter och vill du har riktigt bra kvalitet är 100% siden av mullbärssilke ett bra val. Äkta siden är naturligt temperaturreglerande. Detta beror på att i de länder där silkesspinnaren finns måste den hålla sig sval under varma dagar och varm under de kyliga nätterna. Många har försökt få fram samma egenskaper i syntetmaterial utan att lyckas. Ibland tillsätts bomull i tillverkningen för att göra materialet mer hållbart.

Begränsa antalet kvalster i hemmet

Kvalster är ett otyg som vi inte vill ha i sängen. Hur undviker man då dessa, för ögat osynliga, djur? Lufta alla sängkläder innan du bäddar för att få bort fuktigheten. Kvalster finns i tjocka material som i madrassen, kudden och täcket. För att förebygga och lindra besvären kan du tvätta alla sängkläder i minst 60 grader och undvika luftfuktare eftersom kvalster lever i fukt. Kuddar och täcken måste tvättas regelbundet. Att använda bäddmadrass är bra och den ska också kunna tvättas. Det är svårt att helt få bort kvalster ur hemmet men genom att undvika fukt kan man begränsa antalet.