Inredning och styling

Att ha ett fint och mysigt hem är viktigt för många. Inredning är A och O för att kunna skapa den där atmosfären som gör att hemmet känns som just ett hem, men det är inte alltid lätt att vet hur man vill ha det i sin bostad. Idag finns det ett enormt utbud av möbler och inredningsdetaljer, såväl i butiker som online. För att hitta rätt i djungeln av inredning kan det vara bra att ta reda på vad man personligen tycker om först – vilka färger, material, textilier och andra detaljer. Sedan gäller det också att matcha dessa preferenser, så att helheten blir bra.

Inredning – möbler och väggar

Om du ska inreda ett hem från början kan det vara bra att starta med rummets nödvändiga och stora möbler och andra övergripande inredningsaspekter. Fundera till exempel på väggarnas färg och eventuellt mönster. Detta kommer att utgöra grunden för den övriga inredningen. Med ljusa, till exempel vita, väggar upplevs rummet som större och lite kalare. Det här passar för dig som till exempel tycker om en enkel och stilren inredning. Mörkare färger eller mycket mönster har motsatt effekt, och skapar en mer intim känsla i rummet. Att välja färg eller tapeter till ett rum är därför en mycket viktig inredningsaspekt.

Inredning gör mycket för hemmet

Möbler utgör en stor del av rummets inredning. Beroende på vilket typ av rum du ska inreda ”måste” vissa typer av möbler ingå, till exempel säng, hylla eller matbord. Om du hellre vill skapa en viss karaktär i rummet med hjälp av mindre inredningsdetaljer kan du med fördel satsa på att möblera rummet med enkla möbler som fungerar i de flesta sammanhang. Enfärgade möbler i vitt, svart, grått eller trämaterial fungerar bra för detta, och du riskerar inte att tröttna på dem. Du kan sedan liva upp dessa möbler med exempelvis ett färgglatt överkast till sängen eller en mönstrad duk till matbordet.

Inredningsdetaljer och textilier

När du har lagt grunden för ett rum med möbler och målade eller tapetserade väggar är det dags att sätta din egen karaktär på rummet. Det gör du genom inredningsdetaljer så som tavlor och affischer, växter, textilier (gardiner, plädar och kuddar till exempel) och dekorativa detaljer och prydnader. Fundera på vad som faller dig i smaken bäst, få och stilrena detaljer eller ett myller av inredningsprodukter. Växter är ofta uppskattat. Dessa fungerar som dekorativ inredning, samtidigt som de ofta renar luften i rummet. Att dekorera med textilier är också populärt och gör ett rum mysigare. Ett par mönstrade gardiner kan till exempel göra ett i övrigt enfärgat rum mer livfullt.

Att inreda väggarna i ett rum är en annan aspekt som gör mycket för rummet, i synnerhet om väggarna är enfärgade och ljusa. Stora tavlor ramar in rummet snyggt, medan ett kollage av tavlor livar upp rummet. Du kan också välja att inreda väggarna med speglar, vägghyllor (som du kan placera tavlor eller växter på till exempel), posters eller affischer etc. Det är också populärt att använda vinylskivor som inredning. När du ska inreda ett rum med detaljer är det egentligen bara fantasin som sätter gränser.

Inredningstrender och personlig stil

Det går inte att säga exakt hur du ska inreda ditt hem, det vet du i slutändan bäst själv. Att sätta sin personliga prägel på hemmet är den viktigaste aspekten när det kommer till inredning. Som med det mesta finns det dock mode och trender som kommer och går inom inredning, och som man kan inspireras av. I år har till exempel rustika trämaterial, marmor och mässing varit omåttligt populärt, och gärna kombinerat med varandra. Stora och gröna växter är också en stor trend, liksom färgen grön (gärna en mörkare nyans av färgen). Genom att spana in inredningsbloggar och inredningsartiklar kan du få mycket inspiration till att skapa ditt drömhem.